Aquest serà un
article diferent. D'una banda perquè, essent la alimentació un dels pilars de
la salut, no m'hi estendré gaire. Òbviament, perquè ja n'he parlat en un munt
d'articles. Per altra banda, serà eminentment pràctic, molt més proper al que
parlo jo amb els pacients. Us podeu imaginar que, amb ells, procuro no dedicar
massa estona a parlar d'aspectes teòrics, dono per assumit que qui ve a
visitar-se amb mi ja en té referències o, com a mínim, ha llegit coses que
publico. Per tant, m'estalviaré de repetir coses com que les verdures
lactofermentades potencien enormement les ja de per sí impressionants
característiques vitamíniques i saludables i anticancerígenes de la col, per
exemple.
Encara que, per a
cada pacient, les recomanacions són diferents, us parlaré d'algunes coses
bastant comuns que us serviran per saber com treballo. Per a cada pacient,
m'adapto als seus gustos per oferir-li un "menú" saludable i que no
li costi de fer. Som-hi.
Vagi per davant
que totes les recomanacions que faci aquí només tenen com a factor comú que són
llocs i coses que conec. Ni la (possible) amistat amb les persones o empreses,
ni cap interès material, hi té res a veure. És més, si qualsevol dels que
llegiu aquest article coneixeu algun cas que a mi se m'escapa, us estaré agraït
per donar-me'n informació. Algunes de les recomanacions són bastant comuns a
totes les poblacions. Altres són molt específiques de Valldoreix i Sant Cugat,
llocs on visc/em moc.
A primera hora
del matí, i en dejuni, sempre recomano menjar una cullerada de verdures
lactofermentades. Són fantàstiques per repoblar la flora intestinal i per
altres qüestions. Recomano les PICLES de Vegetalia. Les podeu trobar a Sant
Cugat al Supernatural d'en Josep i a Mirasol al Vegandfriends de la Maria. Per 3,20
euros el pot, en tens per una colla de dies, perquè només se n'ha de menjar (en
general) una cullerada sopera al dia.
Al matí, és quan
convé menjar fruita. Les quantitats i tipus de fruita, s'han de mirar per a
cada persona. La fruita "correcta" no activa la insulina.
Per menjar, recomano
verdures, o bé fetes al vapor molt poc, o bullides aprofitant tot el caldo o,
millor, el més crues possible. Per amanir-les a l'hivern, i que no siguin
"fredes" per a l'estómac, afegiu-li curry (cúrcuma, fonamentalment) o
gingebre. Fan
"calent" qualsevol plat i són magnífics digestius i antiinflamatoris.
Si us agrada el picant, fins
i tot podeu mastegar durant el dia la cúrcuma o el gingebre. Fan meravelles per
deixar l'hàbit de fumar, per exemple. Si voleu coure les verdures, millor a
l'olla exprés en la posició 1 (la 2 és més potent) i deixant sortir el vapor
només 30 segons. El bròcoli fet així, queda cruixent, els encanta als nens i quasi
no perd vitamines, ni nutrients. La col, de la mateixa família, és una altra
meravella. No hi ha verdura més potent. Col llisa crua per fer-ne una amanida o
arrissada pels caldos. Si podeu comprar la verdura eco, tant millor. La podeu
trobar a Hortamenja (Valldoreix), Can Monmany (venen mitjançant la Cooperativa
L'Ortiga i als mercats dels dissabtes a Valldoreix), al Mercat de Pagès
d'alguns dissabtes a Sant Cugat, al carrer Major, ... Però hi ha una estrella
indiscutible que és la verdura d'en Xevi, que les ven els divendres a partir de
les 17 hores a Cal Temerari.
Siguem clars:
fins i tot les verdures eco poden estar fetes en terres sobreexplotades. En
Xevi és, en part, biodinàmic. Això significa que té una cura especial, entre
altres coses, del compost i la nutrició de la terra. I, per acabar-ho d'adobar,
en Xevi rega les verdures amb aigua estructurada per ell mateix amb un aparell
que costa molts diners. Confesso que, només sortir de comprar, ja li vaig fent
queixalades a les penques de les bledes. L'aigua que en surt té un gust que no
oblidareu mai. Tampoc hi trobareu el gust "típic" de bleda.
Malauradament, aquest gust obeeix a la contaminació amb nitrats (habituals al
subsòl de Catalunya) sobre tot en plantes que, com les bledes, tiren les arrels
molt avall. Les bledes d'en Xevi no tenen aquest gust. Senyal inequívoc que no
rega amb aigua de pou amb restes de nitrats, ni en camps contaminats per
aquests mateixos nitrats. També confesso que no he arribat mai a ficar la rúcula
a la amanida. Me la menjo sola i sense amanir només sortir d'allà (nota mental:
en compraré més, perquè sinó no la tastaré mai en amanida). I, per acabar, un
detall per aquells de vosaltres que coneixeu els cicles estacionals de fruites
i verdures: en Xevi va aparèixer en ple mes de novembre amb maduixes
primerenques. I és fàcil d'entendre perquè. A Mataró (tot i que no les té en
hivernacle) no gela tant, però hi té sol i llum i els possibles impediments per
les temperatures fredes, queden compensats pels excel·lents nutrients de la
terra i l'aigua estructurada.
No cregueu que
les verdures eco són tan cares. En termes de beneficis per a la salut, us
estalviaran molts diners en medecines.
Anem al que en
diem el tall.
Tot el que sigui
carn "normal" o peix "normal" oblideu-ho. La carn, sigui de
l'animal que sigui, que segueix vies no-eco, és un verí per a la salut. Estan
plenes (igual que el peix de piscifactoria) de tota mena de medicaments (a EEUU
es calcula que el 80% dels antibiòtics es donen als animals de
"granja"). El peix "fresc", la major part de vegades és de
piscifactoria. El millor peix és el pescat i congelat a alta mar. No li posen
porqueries i és el més barat. Per exemple, al Mercadona podeu trobar tonyina congelada
d'aleta groga (més petita i, per tant, menys contaminada) a 8,25 euros/kg i
salmó salvatge congelat a 9,60 euros/kg (menys contaminat, perquè no viu més de
3 anys). Grans fonts d'omega-3, de la qual n'estem molt mancats, només superats
pel verat (que en té el doble que el salmó). El verat fresc el podeu trobar a
8,90 euros/kg (aproximadament) als mercats municipals.
Podeu aconseguir
carn eco a molts llocs. L'inconvenient és que la carn eco només ens garanteix
que no han donat medicaments, ni pinsos transgènics, al bestiar (que ja és molt
important). Però, al donar-los cereals, per exemple, els estan donant aliments
que no poden digerir adequadament. S'inflen i engreixen però en podríem dir animals diabètics. És molt difícil trobar animals alimentats com
cal. És per això que, avui mateix, després de parlar amb uns amics que em van
dir fa temps que volien engegar un projecte de vaques eco (http://www.terralybica.cat),
he anat a provar la carn. I es nota que és de vedelles que només mengen
pastures. Que no només vol dir que són vaques sanes pel que mengen. Vol dir que
són vaques que caminen, fan exercici i, gràcies a alimentar-se de pastures
naturals, obtenen (de veritat) vitamina B12 (les vaques l'obtenen d'uns
bacteris que són a la terra que toca a l'herba en terres naturals) i omega-3,
en quantitats extraordinàries. A tenir en compte que aquestes vedelles tenen la
quantitat de greix natural que han de tenir. No s'inflen artificialment de cap
manera.
Podeu trobar
aquesta carn a la carnisseria Eduard (la porten l'Edgar i en Bernat) al carrer
Ramón Escayola de Valldoreix, a uns metres del Colmado Víctor. De moment, només
exploten la carn. Els he demanat que, quan es decideixin a fer mantega a partir
de llet no pasteuritzada, m'avisin també. És un dels greixos més fantàstics i
saludables (junt amb l'alvocat i el rovell d'ou) que existeix. El preu de la carn
és ajustat. A 15,50 euros/kg la carn picada. Tenint en compte que la eco
l'aconsegueixo a 12,50 euros/kg al Mercat de Mirasol, per exemple, el preu és
més que correcte. A més, us asseguro que menjar un cop al mes una carn com
aquesta és molt més "rendible" en termes de salut que menjar-ne quatre
cops més de carn eco. L'altre carn, ni la tasteu. És verí per a la salut, com
he dit.
Els ous, potser
la més completa de les proteïnes són, malauradament, víctimes de la mala gestió
que en fem de la alimentació. Que només un 1% de la gent treballi per a generar
aliments és un desastre. Perquè fan servir explotacions intensives. I no es
poden permetre que les gallines mengin com ho haurien de fer. Picotejant cucs
pel terra o menjant restes de l'horta. Calen molts metres quadrats per
alimentar a una gallina així. En el cas dels ous eco, les gallines estan
lliures, al menys fan exercici i no els donen medicaments. Però mengen cereals,
que no és el seu aliment natural (només en molt poca quantitat).
De llegum, en podeu menjar diversos cops per setmana. Mai
més de 200 grams per persona i dia (porten antinutrients).
Per acabar, dos
exemples de coses que menjo, que són del meu gust i que són saludables. Un
exemple del que intento fer amb els meus pacients.
Poso a marinar
tonyina congelada directament en suc de llimona, oli d'oliva verge extra i
curry en pols, en un recipient de Pyrex. El deixo a la nevera, unes hores o uns
dies i, quan la trec, la poso directament al microones (ja sé que no és l'alternativa
més saludable, però sí la més factible) 10 minuts a màxima potència. [Recordeu
que us heu de mantenir lluny del microones mentre funciona]. Un cop cuita la
tonyina, la barrejo amb col llisa trossejada en amanida, afegint-li una mica
del suc de fer la tonyina.
El que acabo de
dinar avui. He posat dos ossos de la vedella que he comprat a coure amb 3,5
litres d'aigua mineral i 0,5 litres d'aigua de mar, junt amb una mica de
vinagre de poma (ajuda a extreure millor els nutrients dels ossos). S'ha fet
dues hores. Quan s'acabava, he posat un bròcoli (traient el tronxo gros) dins
l'olla i he deixat que bullís 2 minuts. M'he menjat el bròcoli amb el gust del
caldo (el caldo el guardo per fer-ne sopa). M'he fet a la planxa una
hamburguesa a partir de la carn picada que he comprat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.